søndag den 1. maj 2011

Stor Vandsalamander





Stor_Vandsalamander
Jeg var heldig at fange en Stor Vandsalemander unge, som er truet på europæisk plan, og er derfor fredet efter § 3 i naturbeskyttelsesloven og beskyttet af EF-habitatdirektivet. Den kendetegnes ved at de voksnedyr har mørkegrå eller sort ryg og har mange små, hvide vorter på kroppens sider. Bugen er svovlgul med sorte pletter. Hannen kendes i yngletiden på en høj rygkam med et savtakket omrids. Når de voksne dyr går på land, kan kønnene kendes på, at hannens kloak er sort, mens hunnens er gul. Kloakken er den ‘fælles kanal’ på dyret, hvorfra den udskiller ekskrementer, urin og sæd eller æg.

Den er kun i vandet i yngletiden, ellers lever den på land. På land lever den hvor det er fugtigt og køligt fx træstuppe og under blade. Den er nataktiv og om dagen gemmer den sig. Den går i dvale omkring oktober og kommer frem i marts/april. På land lever de af små insekter som snegle, orme og larver. I vandet lever de hovedsagligt af dafnier, snegle og haletudser. Den bliver ca 10-16 cm når den er voksen.
Dens naturlige fjener er vandinsekter og fisk som æder larverne. De voksne dyr bliver spist af snoge, hejrer, tamænder og af rovfisk som gedder. Ellers er den blevet en truet dyreart ved forurening via for mange næringstoffer af vandhuller, samt udsætning af fisk og ænder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar