tirsdag den 27. april 2010

frøer i april


Frøerne springer i vandet hver gang jeg kommer til vandhullet. I dag havde jeg taget et siddeunderlag med og satte mig til at vente, for at se hvad der skete. Frøerne vendte forsigtigt tilbage til bredden og jeg talte helt op til 14 frøer. Jeg har også taget noget video, men kan ikke få det oploaded her, så her er forløbig nogle billeder jeg tog.

Grøn frø (Rana esculenta)

Beskrivelse:

Den GrøDen grønne frø er typisk at se i vandhullet. Den yngler i solvarme søer.nne frø er en stor (12 cm), grøn frø med sorte pletter, ofte flest på bagbenene, hunnerne er større end hannerne. Den har ofte en smal lys gul stribe ned af ryggen. Den grønne frø har to hvide kindposer og er ofte aktiv i dagtimerne. Hos Grøn frø kan både hanner og hunner kvække, men kun hannerne har kvækkeposer. De voksne frøer æder alt, hvad der bevæger sig, og som de er i stand til at sluge. Lige fra små insekter til fugle unger som unger af lappedykkere.

Grøn frø er opstået som en krydsning mellem kortbenet grøn frø og Latterfrø, Der vil senere komme en beskrivelse af de specielle genetiske forhold

Grøn frø lever hele året i vandhuller med skov i nærheden, den lægger æg senest på foråret og kræver det varmeste vand. Solen skal helst skinne på hele det vandhul, hvor den yngler. Vandet skal være rent, og der skal være mange vandplanter.Den lægger æg i slutningen af maj i klumper fra 20 op til 1.000 æg, i alt et par tusind æg. Æggene kan være meget forskellige i størrelse. hvilket er karakteristisk for grøn frø, frøerne på de samme steder, som de har ynglet. Haletudserne er meget sky, og det er grunden til, at de kan klare sig i vandhuller med fisk. De begynder at gå i vinterdvale i september og der sker både på land og i vand.Grøn frø er almindelig udbredt i hele Østdanmark og tilstede i dele af Jylland. (Efter min brors udsagn er de næsten mere forkomne på Ærø end andre steder i landet, da de er meget varmekrævende.)

Fredning:

Grøn frø er fredet og må derfor ikke samles ind eller slås ihjel. Æg og haletudser må dog samles ind i begrænset antal, ligesom de voksne frøer må samles ind i begrænset antal til undervisning og forskning.

lørdag den 24. april 2010

Kunstneriske marker set fra oven





Fredag morgen stod jeg op sammen med mine børn som havde været syge hele ugen, og tænkte nu skulle det være. Så jeg fandt lærreder og maling frem til os alle tre. Det var så hyggeligt at sidde med mine unger og male. Det er bare typisk mig at vælge noget der er så svært og tidskrævende som det her billed var, så tvillingerne var færdige ved middagstid og jeg fortsatte til hen på aftenen. Jeg er meget godt tilfreds med selve optegningen af landskabet og billedet som sådan. Jeg er bare ikke helt tilfreds med farverne på mit maleri i forhold til originalfotoet, måske laver jeg det om,(altså maler lidt oven på). Jeg synes det originale fotos farver er mere brændte og knapt så skarpe som mine. Maleriet måler 60x80cm.




onsdag den 7. april 2010

forår i vandhullet

Iris vokser i vandkanten


en lille bi, art ukendt på nuværende tidspunkt.


et lille ukendt insekt dansede rundt på overfladen.


Hvad mon det er for et hul?


En springfrø flygtede ud i vandet.
Det var en dejlig varm forårsdag og der var meget mere liv i og omkring vandhullet, det var dejligt at se.

forårstegn


mariehønen evigglad er der allerede mange af.

bladene springer ud. Art følger senere.


Det så flot ud med de her fluffede knupper. Art følger senere.

En snegl på vej er tegn på regn i spanien.

onsdag den 24. marts 2010

Min biotop i Løkken.

Jeg havde egentlig bestemt mig for et område ude i stranden, hvor min onkel har et vandhul, og det ligger lige op ad et fuglereservat og tæt på stranden, men det var jo faktisk hele tre biotoper. Jeg havde en samtale med min storebror, som er total vandhul og krybdyrsfreak, hvor han fortalte at min onkels vandhul var menneskeskabt og havde risiko for at tørre ud. Så han foreslog dette vandhul oppe i Løkken som ligger ca 500 m fra min bopæl, når jeg skyder genvej op langs et markhegn. Jeg havde ikke fundet det uden hans viden, da det ligger på en privat grund for enden af en blind grusvej.

Jeg har valgt vandhullet da jeg tror det er en meget spændende biotop, med rigtigt mange muligheder for pædagogisk arbejde. Efter jeg havde fået tilladelse til at bruge vandhullet til min biotop, var det bare om at komme adsted. Jeg var meget spændt på at besøge vandhullet, men først skulle jeg lige stifte bekendtskab med tre islændingeheste som græsser på marken, og de var meget nysgerrige og jeg blev en smule nervøs, da de gik meget tæt på mig, men det gik og jeg kom hen til vandhullet for enden af marken/plantagen. Først tænkte jeg at det var et dejligt sted, men at der ikke var meget liv endnu. Så fik jeg øje på en træstup som lå på jorden og tænkte at der måske gemte sig noget der. Og det gjorde der, to Springfrøer som jeg kom til at vække fra deres vinterhi, en sort skovsnegl, en regnorm og en masse bænkebiddere.

Jeg glæder mig til at det bliver lidt varmere i vejret, så der kommer mere liv i vandhullet og planterne omkring. Jeg synes faktisk jeg har en anden indstilling til frøer og den slags, end da jeg var barn hvor min storebror udklækkeder haletudser, havde gekkoer, snoe og skildpadder hjemme på værelset, da syntes jeg det var ret klamt, og jeg var lidt bange for det kan jeg huske. Nu synes jeg faktisk det er ret spændende og kan næsten ikke vente til der sker lidt mere, dog måske en smule nervøs for ikke at komme til at skade de små frøer, salemander og andet kravl jeg må finde. Det bliver også spændende at se om den sjældne og fredede klokkefrø som findes på Ærø dukker op.




tirsdag den 23. marts 2010

kollage
Uha det har slet ikke været nogen sjov opgave, faktisk var det en kamp mod mig selv at lave dem, fordi jeg synes det var kedeligt og træls og kunne ikke se meningen med det. Faktisk var jeg så frustreret at jeg måtte spørge ude i mine børns børnehave, hvad meningen med collager er. Det hjalp lidt i dag at jeg fik mine tvillingepige på 5 år til at lave det sammen med mig, så var det lidt hyggeligere.

Jeg havde sat mig for at det skulle være to temaer i kontrast til hinanden, den ene med alt hvad der er godt for mennesket og den anden det modsatte, fordi lyset ikke eksistere uden mørke, ying ikke uden yang, glæde ikke uden sorg osv. Det var svært at finde billeder til den mørke side så jeg måtte ty til nettet og printe lidt ud på min printer som er ved at løbe tør for farve.

Kollager kan laves over et tema som sagt, temaet kan også være en farve, et sted, en interesse, eller et udtryk for ens personlige holdninger, livssituation, fantasi etc. Det er dog svært for helt små børn at forstå dette og øvelsen er mere præget af at udvælge billeder og øve finmotorikken med saks og lime det på papir. Jeg prøvede at få mine tvillinger til at lave et tema, men selv med deres 5 år og efter de mange kollager de bragt hjem fra børnehaven vidste de ikke hvad tema/emne betød og de gik efter hvad de kunne li, men det kan jo også være et tema i sig selv. Med denne øvelse er det blevet klart for mig hvor vigtigt det er at have en pædagogisk plan og målsætning, så det man laver ikke bare er tidsfordriv.
Vores fedtkridtsopgave fra gruppe 2 (rækkefølge:René, AM, Rasmus, Bjørn og Ralf)

Min oplevelse med opgaven var at det var bare så fedt at sidde og fedte, tvære, blande farver, lag på lag med fedtfarverne, det er et fantastisk redskab at arbejde med. Samtidig med har jeg også siddet og grundet over meningen med denne opgave. Jeg tænker lidt om det er det samme som, jeg har lavet som barn og med børn i den SFO jeg arbejdede i, med at man folder et stk papir og så skiftes man til at tegne, hoved, krop, ben og fødder uden at den anden må se hvad man har tegnet, og så folder man det ud til sidst og man har en sjov tegning, ligesom vi får et sjovt billed af krabben her. Men lige hele meningen med det har jeg ikke regnet ud, om det er samarbejdskompetancer man bruger og udvikler eller det bare er en sjov opgave man kan lave sammen eller noget helt andet. Selvfølgelig bruger man også en finmotorik og fantasi i processen, samtidig med forhåbentlig en fordybelse og koncentration der forplanter sig i ens sind.


fredag den 19. marts 2010

I. Jeg havde egentligt ikke ret meget lyst til at gå i gang med opgaven. Jeg havde haft disse afrikanske figure i tankerne og jeg måtte jo i gang, og da jeg først startede var det ikke med den store entusiasme. Som tegneprocessen skred frem blev jeg mere grebet af tegningen og fordybede mig i at ligge skygger og prøve på at give figurene form og karakter. Så selvom jeg startede lidt modvilligt, så endte det godt og jeg er tilfreds med min tegning. Jeg synes dog at jeg skulle ha opstillet mit motiv anderledes, så der kom flere skygger, det kan være at jeg laver en tegning mere… måske.

II. Det er vigtigt at udvikle og stimulere sine sanser og ved at se udvikles æstetiske, form og visuelle sanser. Ens følelser og tanker kan blive udfordret, f.eks enten ved at man kan li eller ikke li sit billed, og det påvirker måske ens selvværd. Motorikken bliver trænet ved selve tegnehandlingen og sproget kan også udvikles hvis man taler om sin eller andres tegninger. Fordybelsen i at tegne er også godt for koncentrationsevnen. Derfor er det godt at bruge tegning som en aktivitet i pædagogisk arbejde, netop fordi det kan være med til at udvikle den enkelte borger på mange måder.

III. Man kan igennem tegning og malerier udtrykke kulturen. Hvem har ikke en fornemmelse af kulturen når man ser på f.eks. gamle skagens billeder.Der er sikkert mere, men det kan jeg ikke lige komme på 
Post reply

torsdag den 18. marts 2010




Tegneopgave

mandag den 15. marts 2010


en tur i Vester strand. Jeg tror nok min biotop bliver derude, men har ikke helt bestemt mig endnu.

fredag den 12. marts 2010

Start af min blog

Denne blog er oprettet til fordel for linjefaget Værksted, natur og teknik. Jeg glæder mig til at komme i gang og ligge en masse spændende ting herind.
KH Anne