fredag den 26. august 2011

Museumsopgave - Flaske Peters samling.

Flaske Peters Samling, ved Ærø Museum.
Peter Jacobsen bedre kendt som Flaske-Peter var sejlskibssømand, og sejlede på de syv verdenshave. På de lange sejlture lærte han flaskeskibsbygningens kunst og lavede i alt 1.700 flaskeskibe, med 120 forskellige modelskibe. Det siges at Peter selv har drukket hver og en flaske, så det må siges at være en pæn sjat. En del af samlingen vises frem midt i Ærøskøbings gamle bydel, nærmere betegnet Smedegade 22, i et hus som tidligere både har været et skipperhus og fattiggård, nu er det verdens ældste flaskeskibsmuseum. [1]

Her ses  en af Flaske Peters mange flaskeskibe. Små detaljer og fortællinger lavet med fingersnille og puttet ind i flasker.

Et kig i et af udstillingslokalerne.
Besøget
På mit besøg på flaskeskibsmuseet havde jeg mine to børn på 6½ år med. Vi synes alle tre at det er et meget hyggeligt og spændende museum, og har været der flere gange.Vi havde på forhånd talt om de små verdner i marmeladeglas og at de skulle prøve at lade sig inspirere af de ting de så.



Alberte og Cecilie foran Peters gravsten som han lavede til sig selv men ikke blev anbragt på hans grav, da menighedsrådet afslog, man mente den var for grim.

Hjemme i køkkenet begyndte vi aktiviteten. Når man har bestemt sig for et tema til sin lille verden i marmeladeglasset, kan man enten vælge at tegne eller finde et billede som man vil overføre til vinduesmaling. Dette lægges ind i plastiklommen og tegnes efter. Man kan også gøre det i fri-hånd. Det tager op til 24 timer at tørre. På et af glassene lavede jeg glasmalingen direkte på glasset, men det løber let og kan ikke anbefales.

Hje
En snegl på vej er tegn på regn i Spanien.

Små skibe beklædt med Foam clay. Materialet binder bedst til naturlige materialer eller hvis det slutter sig selv om en genstand.

I dette glas valgte jeg at lave bunden af foam clay, da det er nemmere at få tingene til at blive hvor de bliver sat. Jeg dækkede nogle sneglehuse med foam og lavede det til en lille sneglefamilie. De blev placeret på en stor muslingeskal af arten Almindelig sandmusling”, og denne blev derefter placeret nede i glasset. En musling af arten ”hjertemusling” pyntede jeg også med foam, limede den i samlingen med limpistol, så den kan stå åben, og en perle blev limet fast ind i muslingen, hvorefter den blev placeret. Også her pyntede jeg et skib til skibsvrag.
På patentlåget lavede jeg en blæksprutte, For ikke at bruge for meget foam, limede jeg to hjertemuslinger sammen og oven på låget. Derefter formede jeg blæksprutten med foam.

I dette glas tænkte jeg at jeg ville bruge strandsand. Limstift var ikke nok, så jeg hældte et lag skolelim ned i glasset så det dækkede bunden. Derefter hældte jeg sand ned i og trykkede det let ned i limen. Også nogle sten og strandskaller blev placeret. Jeg har fået nogle små hvide skibe, som jeg dækkede med forskellige farver foam clay, og satte også det ned på bunden af mit glas. På låget formede jeg en ande mor og to ællinger der svømmer på vandet. Glasset blev til sidst pyntet med den tørre vindues maling.

Flaskepostglasset lavede jeg små pakker af flamingo, indpakningspapir og bånd samt breve med adresser og tegnede frimærker på, som jeg kom i flaskepostglasset. På låget formede jeg et flaskeskib og baggrund i foam clay. Dette er den nemmeste af de 4.

Samlet billed af de 4 verdner i glas som jeg lavede

Sidste glas skulle da også have noget på låget.

Didaktisk planlægning (Hiim& Hippe)
Rammefaktorer

Emneuge i 0. klasse på en folkeskole. Vi har både klasseværelset og billedkunstlokalet til rådighed. Vi har et beløb til indkøb af materialer og kan bruge de materialer skolen allerede har. På forhånd har vi bedt børnene tage 2 syltetøjsglas med hver, samt evt. små genstande som måske bare skal smides ud alligevel.

Emnet er Flaske-Peters samling i Ærøskøbing -> små verdner i glas.

Vores holdning i forhold til forløbet: Vi vil stræbe efter at være åbne, glade og livlige. Vi vil søge at skabe trygge tillidsfulde rammer for børnene. Vi har en positiv indstilling til forløbet og vil være omstillingsparate, hvis noget ikke går som forventet.

Mål
Formal dannelse. Vi søger at stimulere børnenes fantasi, kulturelle og sociale kompetencer. Børnenes finmotorik bliver trænet. Derudover prioriterer vi også at det skal være en sjov oplevelse både for børn og pædagoger. Børnene lære også både noget om livet på og i havet og lære at udtrykke sig gennem kunst.

Læreforudsætninger
Målgruppen er børn i alderen 6-7 år, 0 kl.
Vores erfaring med børns forudsætninger i den alder er at de kan inspireres og bruge deres fantasi til at lave børnekunst. De lærer gennem kroppen, ved learning by doing og ved at afspejle andre.
Børnene har forskellige forudsætninger for at lave de respektive aktiviteter. Derfor tager vi højde for det ved at hjælpe dem som har ekstra brug for det og eventuelt give større udfordringer til de børn som har større kompetencer.

Læreprocessen
Børnene besøger Flaske-Peters samling, hvor de høre om den udstilling de ser og lære om de teknikker han brugte. Derefter arbejder vi hjemme i klassen, hvor de får stillet opgaven og materialer bliver stillet til rådighed. De er både lyttende til fortællingerne og med i aktiviteten. Pædagogen er både foran og ved siden af børnene. Foran ved opgavens indhold og ved siden af i historiefortælling og udførslen af aktiviteten.

 Indhold
Vi starter og slutter med samling med børnene. Først introducerer vi det vi skal i den kommende uge, taler om hvad de kender til flaskeskibe og  sidst på ugen afslutter med en evaluering når vi har lavet aktiviteten færdig. Første dag tager vi på ekskursion til Flaske-Peters samling, hvor vi får en rundvisning på museet. Derefter tager vi hjem til skolen, hvor børnene bliver introduceret til opgaven: små verdner i marmeladeglas. Vi taler om hvad vi kan putte i de små verdner, og begynder så småt aktiviteten vinduesmaling. Næste dag starter vi med at tage en tur til stranden, for at samle muslinger, sand og hvad vi ellers kan finde. Ugen igennem arbejder de videre med at udtrykke sig kunstnerisk, individuelt og fælles i de stillede opgaver. Når børnene har lavet deres egne glas, skal de, der er færdige, de sidste par dage lave en fælles verden i montre/akvarium. I løbet af ugen tager jeg billeder af børn i oplevelse, proces og med deres færdige produkt. Disse billeder bruges til dokumentation og til kontakt mellem institution og hjem, samt til evaluering sammen med børnene.

Evaluering
Vi vælger at evaluerer i slutningen af emnet, både med og uden børn. Hvad gik godt, mindre godt samt hvad og hvordan skal vi gøre det anderledes i næste emne? Hvad lærte børnene?

(Tegn)
Vi vil lægge mærke til om børnene synes det er sjovt, og spændende. Vi vil iagttage om de engagerer sig i det de ser og de stillede opgaver. Vi vil lægge mærke til om sværhedsgraden passer børnenes kompetencer, om børnene har let eller svært ved det.



Ingen kommentarer:

Send en kommentar